Belangeloos geven

Geven is geen kunst maar belangeloos geven is nog niet zo makkelijk.
´Belangeloos leren geven´is nog geen vak wat op school wordt gegeven. Men denkt dat we dat in de praktijk kunnen leren. Waarschijnlijk moet dit bij de opvoeding horen. Maar als ouders nooit belangeloos hebben leren geven, hoe kunnen ze dit dan aan hun kinderen leren.
Kinderen leren van hun ouders hoe ze meer en meer spullen kunnen verzamelen.

Hoe ze hun materiële behoefte kunnen bevredigen.

Een huis, mooie inrichting, een televisie, een of meerdere auto´s, noem maar op. In de 21ste eeuw is bijna alles mogelijk. Maar om kinderen leren om te geven lukt helaas niet. Je kunt dit alleen leren door bewust te zijn van de reden van geven en er bewust van te zijn dat het je plezier geeft. En niets meer.

Plezier in het feit dat je iemand gelukkig maakt.

Belangeloos geven lijkt een uitgestorven soort. Wij geven om te hebben.
`Ik geef jou aandacht zodat je, je mij aardig vindt´. Ik geef je een cadeautje voor je verjaardag zodat ik ook een cadeautje voor mijn verjaardag krijg´.
Ik zie je denken. Je denkt, ´jij bent gek, daar gaat het bij mij echt niet om!´.

Prima, maar laten we de proef op de som nemen.
Kijk eens diep van binnen in je ziel. Wat is de reden dat je iets geeft? Kijk eens naar komende week en wees je bewust van de momenten dat je gaat geven. Aandacht schenken aan iemand, een bos bloemen, what ever.
En het geeft niets als dit soms niet belangeloos is, het is belangrijk om bewust te worden.

Ik pleit er niet voor dat we niets meer geven aan anderen. Ik pleit er wel voor dat we kijken naar de reden waarom we iets geven aan een ander. Geven is een helende daad, wees daar bewust van.
En als geven niet belangeloos is kunnen we beter niet geven.

Val de ander niet lastig met jou onbewuste geven.

Comments are Disabled